manchego kaas
Blogs
Dirk Tibax
Blogs
07/15/2023
2 min
0

Spaanse kaas: ontdek de verschillende soorten en hun oorsprong

07/15/2023
2 min
0

Spaanse kaas: ontdek de verschillende soorten en hun oorsprong

Inleiding

Kaas is een belangrijk onderdeel van de Spaanse keuken en wordt al eeuwenlang geproduceerd in verschillende regio's van het land. De Spaanse kaasindustrie heeft een lange geschiedenis en heeft zich ontwikkeld tot één van de meest diverse en kwalitatief hoogwaardige ter wereld. In dit artikel zullen we de verschillende soorten Spaanse kaas en hun oorsprong ontdekken, en u laten kennismaken met de unieke smaken en texturen die deze kazen te bieden hebben.

Manchego kaas

Manchego kaas is één van de bekendste Spaanse kazen en wordt geproduceerd in de regio La Mancha. Het is een harde kaas gemaakt van schapenmelk en heeft een karakteristieke smaak die varieert van mild tot pittig, afhankelijk van de rijpingstijd. Manchego kaas wordt vaak gebruikt in tapasgerechten en is ook heerlijk op zichzelf of met een stukje brood. Het is een populaire kaas over de hele wereld en heeft zelfs de beschermde oorsprongsbenaming (BOB) van de Europese Unie gekregen om de authenticiteit en kwaliteit te waarborgen.


Mahon kaas

Mahon kaas is een half harde kaas die afkomstig is van het eiland Menorca in de Balearen, Spanje. Het is één van de bekendste kazen uit de regio en wordt gemaakt van koemelk. De kaas heeft een lichtgele kleur en een milde, nootachtige smaak. Mahon kaas wordt vaak gebruikt in de Spaanse keuken als ingrediënt in gerechten zoals empanadas en tortilla's. Het is ook heerlijk om te serveren als onderdeel van een kaasplankje met wat fruit en noten.


Cabrales kaas

Cabrales kaas is een blauwe kaas uit de regio Asturië in Noord-Spanje. Hij wordt gemaakt van een mengsel van koe-, schapen- en geitenmelk en rijpt minstens twee maanden in natuurlijke grotten. De kaas heeft een sterke, prikkelende smaak met een romige textuur en blauwgroene aders door de hele kaas. Cabrales kaas wordt vaak gebruikt in traditionele Asturische gerechten zoals fabada, een stevige bonen stoofpot. Het is ook een populaire kaas om te combineren met rode wijn of cider.


Idiazabal kaas

Idiazabal kaas is een bekende schapenkaas uit de Baskische regio van Spanje. Het wordt gemaakt van rauwe melk van de Latxa-schapen en heeft een karakteristieke rokerige smaak. De kaas wordt gerijpt gedurende ten minste twee maanden en heeft een stevige textuur. Idiazabal kaas wordt vaak gebruikt in de Baskische keuken en is een populaire keuze voor tapas en kaasplankjes. Het is ook een beschermde oorsprongsbenaming (BOB) kaas, wat betekent dat het alleen geproduceerd kan worden in de Baskische regio en volgens strikte productie-eisen.


Conclusie

Spaanse kaas is een belangrijk onderdeel van de culinaire traditie van Spanje en wordt wereldwijd gewaardeerd om zijn unieke smaak en kwaliteit. Van de zachte en romige Manchego tot de pittige en kruidige Cabrales, er is een Spaanse kaas voor elke smaak en gelegenheid. Door de rijke geschiedenis en gevarieerde geografie van Spanje is er een breed scala aan regionale kazen die elk hun eigen unieke smaak en karakter hebben. Of je nu een kaasliefhebber bent of gewoon op zoek bent naar iets nieuws om te proberen, Spaanse kaas is zeker een aanrader.

Spaanse kazen zoals manchego uit La Mancha kan je online hier kopen

Reacties
Categorieën