Maak kennis met de vele soorten kaas uit Spanje
24 juni 2023 
in Blogs

Maak kennis met de vele soorten kaas uit Spanje

Maak kennis met de vele soorten kaas uit Spanje

De geschiedenis van kaas in Spanje

De geschiedenis van kaas in Spanje gaat terug tot de tijd van de Romeinen, die de techniek van het kaasmaken naar het Iberisch schiereiland brachten. In de Middeleeuwen werd kaas een belangrijk onderdeel van de Spaanse keuken en werden er verschillende soorten kaas geproduceerd in verschillende regio's van het land. Tegenwoordig is kaas een belangrijk exportproduct voor Spanje en wordt het over de hele wereld gewaardeerd vanwege de hoge kwaliteit en unieke smaken. De Spaanse kaasindustrie blijft groeien en innoveren, met nieuwe variëteiten die regelmatig worden ontwikkeld en geïntroduceerd.

Bekende Spaanse kazen

Bekende Spaanse kazen zijn onder andere Manchego, Idiazabal en Mahón. Manchego is een harde kaas gemaakt van schapenmelk van het Manchego ras en heeft een nootachtige smaak. Idiazabal is ook gemaakt van schapenmelk, maar heeft een rokerige smaak en wordt vaak gebruikt in tapas gerechten. Mahón is een zachte kaas gemaakt van koemelk en heeft een milde, boterachtige smaak. Deze kazen zijn niet alleen populair in Spanje, maar worden ook wereldwijd geëxporteerd en gewaardeerd.

Artequeso Manchego Kaas

Minder bekende Spaanse kazen

Naast de bekende Spaanse kazen zoals Manchego en Cabrales, zijn er ook minder bekende kazen die zeker de moeite waard zijn om te proberen. Zo is er bijvoorbeeld de Mahón kaas, afkomstig van het eiland Menorca. Deze kaas heeft een zachte textuur en een licht zoute smaak. Een andere minder bekende kaas is de Idiazábal, afkomstig uit het Baskenland. Deze kaas heeft een rokerige smaak en wordt gemaakt van schapenmelk. Tot slot is er nog de Tetilla kaas, afkomstig uit Galicië. Deze kaas heeft een milde, romige smaak en is perfect om te gebruiken in gerechten of om gewoon zo te eten.

Cabrales Spaanse Kaas

Hoe Spaanse kaas te proeven en te serveren

Om optimaal te kunnen genieten van Spaanse kaas, is het belangrijk om te weten hoe je deze het beste kunt proeven en serveren. Allereerst is het aan te raden om de kaas op kamertemperatuur te laten komen voordat je deze serveert. Hierdoor komen de smaken het beste tot hun recht. Daarnaast kun je de kaas het beste op een houten plank serveren, zodat de smaak niet wordt beïnvloed door andere materialen. Bij het proeven van de kaas is het aan te raden om kleine stukjes te nemen en deze langzaam te kauwen, zodat je de verschillende smaken goed kunt proeven. Tot slot kun je de kaas het beste combineren met een goed glas wijn of een ander drankje dat goed past bij de smaak van de kaas.

Spaanse Kaas Proeven


Over de schrijver
Door mijn passie voor Spanje en in het bijzonder Andalusië en mijn interesse in de Spaanse keuken heb ik 10 geleden een belangrijke keuze gemaakt in mijn leven. Samen met mijn echtgenote Karin hebben we toen een besluit genomen om de typische Spaanse producten naar Nederland en België te halen. Een Spaanse webwinkel en deze Spaanse recepten site leek ons het ideale platform hiervoor.
Reactie plaatsen