De verschillende soorten chorizo en hun smaken
25 mei 2023 
in Blogs

De verschillende soorten chorizo en hun smaken

Chorizo is een zeer geliefde worst die gemaakt is uit Duroc of Ibérisch varkensvlees. Deze is op smaak gebracht met de juiste kruiden zoals pimenton, oregano, peper en zout.  Eeuwenlang wordt chorizo gebruikt in de Spaanse keuken. Het wordt gebruikt in allerlei Spaanse gerechten zoals paella, tortilla's en stoofpotjes. Uiteraard kan deze chorizo worst niet ontbreken op de Spaans tapasplank. Er zijn verschillende soorten chorizo, afhankelijk van de streek waarin ze worden gemaakt. Hieronder bespreken we de verschillende soorten chorizo en hun smaken.


Chorizo is een typisch Spaans vlees dat al eeuwenlang wordt gebruikt in de Spaanse keuken. Er zijn veel verschillende soorten chorizo, afhankelijk van de streek waarin ze worden gemaakt. De meest voorkomende soorten zijn Chorizo Iberico, Chorizo Picante, Chorizo de Pamplona, Chorizo Riojano, Chorizo Andaluz, Chorizo Gallego, Chorizo Extremadura, Chorizo de Burgos, Chorizo de Cadiz, Chorizo de Segovia, Chorizo de Salamanca, Chorizo de Valencia, Chorizo de Huelva, Chorizo de Almeria, Chorizo de Castilla-La Mancha en Chorizo de Asturias.

Elk van deze soorten chorizo heeft een unieke smaak, afhankelijk van de kruiden en specerijen die erin worden gebruikt. Als je chorizo wilt gebruiken in je kookgerechten, is het belangrijk dat je de juiste soort kiest. Chorizo Iberico heeft een diepe, zoete smaak met een kruidige bite, terwijl Chorizo Picante veel pittiger is. Chorizo de Pamplona heeft een zachte, romige smaak, terwijl Chorizo Riojano een krachtige, smaakvolle smaak heeft. Andere chorizos hebben dan weer een kruidige en zoete smaak.

Chorizo Iberico

Chorizo Iberico is een zeer populaire soort chorizo die veel wordt gebruikt in de Spaanse keuken. Deze soort chorizo wordt gemaakt van Iberisch varkensvlees, dat wordt gekruid met kruiden zoals paprika, knoflook, koriander, en zout. Het vlees wordt gedroogd, waardoor het een rijke, smaakvolle smaak krijgt. Chorizo Iberico heeft een diepe, zoetige smaak met een kruidige bite.

Chorizo Picante

Chorizo Picante is een soort chorizo die gemaakt wordt met een mengsel van gedroogde kruiden en specerijen, waaronder chilipoeder, knoflook, paprika, koriander en zout. Deze soort chorizo is veel pittiger dan de Iberische variant. Het heeft een kruidige, scherpe smaak met een krachtige bite.

Chorizo de Pamplona

Chorizo de Pamplona is een chorizo uit de Navarra streek. Deze chorizo bevat zowel rundvlees als varkensvlees. Door het veelvuldig toevoegen van geroosterde paprika heeft de worst een rood oranje kleur. Deze soort chorizo heeft een pittige, romige smaak met een subtiele bite.


Chorizo Riojano

Chorizo Riojano is een variant van de gewone chorizo. Hij wordt gemaakt in de regio La Rioja en heeft een sterke kleur en een aromatische zachte smaak. De worst wordt gedroogd in het bergachtige landschap van La Rioja. Vanwege de hoogte en het klimaat is het een ideale plaats om chorizo te drogen.  


Chorizo Andaluz

Chorizo Andaluz is een soort chorizo die vaak wordt gemaakt met een mengsel van verschillende kruiden en specerijen, waaronder paprika, knoflook, koriander, zout en kruidnagel. Deze soort chorizo heeft een kruidige, zoetige smaak met een stevige bite.

Chorizo Gallego

Chorizo Gallego is een chorizo uit Galicië. Ook deze chorizo bestaat hoofdzakelijk uit Duroc varkensvlees op smaak gebracht met pimenton, knoflook, koriander, peper en zout. Deze soort chorizo heeft een pittige krachtige smaak.


Andere Chorizos

Verder heb je nog chorizo uit Burgos, Cadiz, Segovia, Salamanca, Valencia, Huelva en Asturias.

Deze hebben ook de smaak eigenschappen van al de andere chorizos en bestaan uit het varkensvlees van het Duroc of Ibérico varkentje.Over de schrijver
Door mijn passie voor Spanje en in het bijzonder Andalusië en mijn interesse in de Spaanse keuken heb ik 10 geleden een belangrijke keuze gemaakt in mijn leven. Samen met mijn echtgenote Karin hebben we toen een besluit genomen om de typische Spaanse producten naar Nederland en België te halen. Een Spaanse webwinkel en deze Spaanse recepten site leek ons het ideale platform hiervoor.
Reactie plaatsen