De verschillende soorten Spaanse ham en hun smaakverschillen
15 juli 2023 
in Blogs

De verschillende soorten Spaanse ham en hun smaakverschillen

De verschillende soorten Spaanse ham en hun smaakverschillen

Inleiding

In Spanje is ham een belangrijk onderdeel van de culinaire traditie en cultuur. Er zijn verschillende soorten Spaanse ham, elk met hun eigen unieke smaak en textuur. Het proces van het maken van ham is een kunst die al eeuwenlang wordt doorgegeven van generatie op generatie. In dit artikel zullen we de verschillende soorten Spaanse ham bespreken en hun smaakverschillen ontdekken.

Ibérico ham

Ibérico ham, ook wel bekend als Jamón Ibérico, wordt beschouwd als de koning van de Spaanse hammen. De ham wordt gemaakt van het Iberische varken, een ras dat oorspronkelijk voorkomt op het Iberische schiereiland en bekend staat om zijn unieke smaak. De varkens worden op een specifieke manier grootgebracht en voeden zich met eikels en ander natuurlijk voedsel, waardoor de ham zijn kenmerkende nootachtige en zoete smaak krijgt. Ibérico ham staat ook bekend om zijn marmering, die het een rijke en boterachtige textuur geeft. Hij wordt minimaal 24 maanden gerijpt, waardoor de smaak en het aroma intenser worden. Ibérico ham is de duurste van alle Spaanse hammen, maar de unieke smaak en textuur maken het de prijs waard.


Serrano ham

Serranoham is één van de populairste soorten Spaanse ham. De ham wordt gemaakt van witte varkens en wordt minstens 12 maanden gerijpt. Serranoham heeft een verfijnde smaak met een licht zoute smaak en een nootachtig aroma. De textuur is stevig en lichtjes taai, en het vet is romig en smelt in je mond. Serranoham is perfect voor tapas, sandwiches en als topping voor salades. Het wordt ook vaak gebruikt in de Spaanse keuken.


Bellota ham

Bellota ham wordt beschouwd als de hoogste kwaliteit Spaanse ham. Bellota ham wordt gemaakt van Ibérische varkens met vrije uitloop die de laatste maanden van hun leven een dieet van eikels (bellota) hebben gekregen. Dit resulteert in een rijke, nootachtige smaak en een malse textuur. Bellota ham staat ook bekend om zijn marmering, die het een unieke smaak en aroma geeft. Hij wordt minstens drie jaar gerijpt, wat de smaak intensiveert en hem nog lekkerder maakt. Vanwege de hoge kwaliteit is Bellota ham ook de duurste soort Spaanse ham.


Conclusie

Spaanse ham is een delicatesse die in verschillende soorten en smaken verkrijgbaar is. Elk type ham heeft zijn eigen unieke kenmerken en smaakprofiel, afhankelijk van het ras van het varken, de voeding en het rijpingsproces. Het is belangrijk om te weten welke soort ham je koopt en hoe je deze het beste kunt serveren om de smaak en kwaliteit te behouden. Of je nu kiest voor de zoete en zachte smaak van Jamón Ibérico de Bellota of de intense en zoute smaak van Jamón Serrano, Spaanse ham is een heerlijke toevoeging aan elke maaltijd of tapas plank.


Over de schrijver
Door mijn passie voor Spanje en in het bijzonder Andalusië en mijn interesse in de Spaanse keuken heb ik 10 geleden een belangrijke keuze gemaakt in mijn leven. Samen met mijn echtgenote Karin hebben we toen een besluit genomen om de typische Spaanse producten naar Nederland en België te halen. Een Spaanse webwinkel en deze Spaanse recepten site leek ons het ideale platform hiervoor.
Reactie plaatsen