De geschiedenis en tradities achter de churros
17 juli 2023 
in Blogs

De geschiedenis en tradities achter de churros

De geschiedenis van churros

Oorsprong van churros

De oorsprong van churros is niet helemaal duidelijk, maar er zijn verschillende theorieën over waar deze lekkernij vandaan komt. Sommigen beweren dat churros zijn ontstaan in China en via de handelsroutes naar Spanje zijn gekomen. Anderen denken dat de oorsprong van churros in Spanje zelf ligt, waar ze werden gemaakt door herders die op de bergen leefden en een eenvoudige snack nodig hadden die gemakkelijk te maken was. Wat de oorsprong van churros ook is, het is duidelijk dat ze al eeuwenlang een favoriete lekkernij zijn in Spanje en daarbuiten.


Verspreiding van churros

Churros zijn niet alleen populair in Spanje, maar worden ook gegeten in andere delen van de wereld. In Latijns-Amerika zijn churros een populaire snack en worden ze vaak verkocht op straat. In de Verenigde Staten zijn churros te vinden in pretparken en op festivals. In Azië zijn churros ook populair geworden en worden ze vaak geserveerd met verschillende dips zoals chocolade en matcha. De populariteit van churros heeft geleid tot verschillende variaties, zoals gevulde churros met dulce de leche of Nutella. Churros zijn dus niet alleen een traditionele Spaanse lekkernij, maar zijn uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen.


Churros in de moderne tijd

Churros hebben in de moderne tijd een wereldwijde populariteit bereikt en zijn nu te vinden op straatmarkten, festivals en pretparken over de hele wereld. In sommige landen, zoals Spanje en Mexico, zijn churros een populaire ontbijt- of snack optie geworden en worden ze vaak geserveerd met warme chocolademelk. In andere landen, zoals de Verenigde Staten, zijn churros een populaire traktatie geworden op beurzen en carnavals. Er zijn zelfs churro-winkels en -cafés geopend die zich uitsluitend richten op het serveren van deze heerlijke lekkernij. De populariteit van churros blijft groeien en het lijkt erop dat deze heerlijke traktatie nog vele jaren een favoriet zal blijven.


Tradities rondom churros

Churros als ontbijt

Churros worden vaak geassocieerd met een zoete traktatie voor na het diner, maar in Spanje worden ze vaak gegeten als ontbijt. In feite zijn churros een populaire keuze voor het ontbijt in veel Spaanse huishoudens en cafés. Ze worden vaak geserveerd met een kopje warme chocolademelk om in te dippen. Het is een stevig ontbijt dat je de energie geeft die je nodig hebt om de dag door te komen. In sommige delen van Spanje worden churros ook wel "porras" genoemd en zijn ze dikker en langer dan de traditionele churros. Het is een heerlijke manier om de dag te beginnen en een traditie die al generaties lang wordt doorgegeven.


Churros op feestdagen

Churros zijn niet alleen een populaire snack op straat, maar ook een traditioneel gerecht tijdens feestdagen in Spanje en Latijns-Amerika. Tijdens Kerstmis worden churros vaak geserveerd met warme chocolademelk als ontbijt op kerstochtend. Op Driekoningen, de dag waarop de drie wijzen de baby Jezus bezochten, worden churros gegeten als onderdeel van een feestelijke maaltijd. In sommige regio's van Spanje worden churros ook gegeten tijdens carnaval, waar ze worden geserveerd met suiker en anijslikeur. Kortom, churros zijn niet alleen een heerlijke snack, maar ook een belangrijk onderdeel van de feestelijke tradities in de Spaanse en Latijns-Amerikaanse cultuur.

Churros als street food

Churros zijn altijd al een populaire snack geweest op straat. In Spanje worden ze vaak verkocht door straatverkopers die ze vers bereiden en serveren met een kopje warme chocolademelk. In Latijns-Amerika worden churros vaak verkocht op markten en festivals en worden ze soms gevuld met dulce de leche of chocolade. In de Verenigde Staten zijn churros te vinden op straatfestivals en pretparken, waar ze vaak worden geserveerd met kaneelsuiker of chocoladesaus. Churros zijn een heerlijke en gemakkelijke snack om onderweg te eten en zijn daarom een populaire keuze als street food.

Chocolade en churros

Chocolade en churros zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het is gebruikelijk om churros te dippen in warme chocoladesaus, wat een heerlijke combinatie oplevert. In Spanje wordt dit vaak gegeten als ontbijt of als late-night snack na een avondje uit. Er zijn zelfs speciale chocolaterías die gespecialiseerd zijn in het serveren van churros met chocolade. Het is een traditie die al eeuwenlang bestaat en nog steeds populair is over de hele wereld.


Recept voor churros

Ingrediënten

De ingrediënten voor churros zijn vrij eenvoudig en bestaan uit bloem, water, zout en olie. Het deeg wordt gemaakt door bloem en water te mengen en vervolgens te koken tot het een dikke pasta wordt. Daarna wordt er zout aan toegevoegd en wordt het deeg in een spuitzak gedaan. De spuitzak wordt gebruikt om de churros in de vorm van een ster te maken en vervolgens worden ze gefrituurd in olie. Traditioneel worden churros geserveerd met een kopje warme chocolademelk om in te dippen.

Bereidingswijze

De bereidingswijze van churros is vrij eenvoudig. Het deeg wordt gemaakt van bloem, water, zout en suiker en vervolgens in een spuitzak met een stermondje gedaan. Het deeg wordt dan in hete olie gefrituurd tot het goudbruin is. Traditioneel worden churros geserveerd met een kopje warme chocolademelk om in te dippen. In sommige regio's worden churros ook bestrooid met suiker of kaneel voor extra smaak. Churros zijn een heerlijke traktatie die gemakkelijk thuis te maken zijn en perfect zijn voor een gezellige avond met vrienden of familie.

In de Benelux kan je ook voor thuis een handige churros mix gebruiken om heerlijke krakende churros te bakken.

Hier koop je deze mix


Churros in Nederland en België

Populariteit van churros in Nederlanden België

De populariteit van churros in België en Nederland is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Steeds meer mensen ontdekken de heerlijke smaak van deze Spaanse lekkernij. Churros worden vaak geserveerd als streetfood op festivals en markten, maar ook steeds meer restaurants en cafés voegen churros toe aan hun menukaart. Vooral in de grote steden zijn er verschillende churros-kraampjes te vinden waar je terecht kunt voor een verse portie churros met chocoladesaus. Daarnaast zijn er ook steeds meer supermarkten die kant-en-klare churros verkopen, zodat je thuis ook kunt genieten van deze lekkernij.

Waar kun je churros eten in Nederland en België?

In Nederland kun je op verschillende plekken genieten van heerlijke churros. Zo zijn er diverse foodtrucks en kraampjes te vinden op festivals en markten waar je deze Spaanse lekkernij kunt proeven. Daarnaast hebben ook steeds meer restaurants en cafés churros op hun menu staan. Een bekende keten die churros serveert is bijvoorbeeld La Place. Ook kun je terecht bij Spaanse tapasbars en restaurants, waar churros vaak als dessert worden geserveerd met bijvoorbeeld chocoladesaus of dulce de leche. Kortom, er zijn genoeg mogelijkheden om in Nederland van deze heerlijke zoete snack te genieten.


Over de schrijver
Door mijn passie voor Spanje en in het bijzonder Andalusië en mijn interesse in de Spaanse keuken heb ik 10 geleden een belangrijke keuze gemaakt in mijn leven. Samen met mijn echtgenote Karin hebben we toen een besluit genomen om de typische Spaanse producten naar Nederland en België te halen. Een Spaanse webwinkel en deze Spaanse recepten site leek ons het ideale platform hiervoor.
Reactie plaatsen