Sint Jacobs schelpen met Ibérico ham

Sint Jacobs schelpen met Ibérico ham

Zoals u in dit recept zal merken, zijn deze gebakken coquilles met Iberische ham heel eenvoudig te bereiden. Met maar een paar ingrediënten, maar meer dan genoeg om van een voortreffelijke tapa te genieten. Ook zeer passend bij een uitgebreid menu, want omdat er geen sauzen of gegratineerde kaas in verwerkt zijn, zijn ze lichter en snel verteerbaar zodanig je daarna nog zeker plaats hebt voor een paar gangen in het menu.

Recept - Sint Jacobs schelpen met Ibérico ham (Vieiras con jamón)



Werkwijze

  • maak eerst de sint-jakobsschelpen schoon, ook de holle schelp waarin we ze gaan bakken
  • met behulp van een klein fijn mes verwijder je de twee schelpen
  • scheid het weekdier, gooi de platte schelp weg en was de andere zeer grondig
  • de sint-jakobsschelp moet worden ontdaan van alle organen en vliezen
  • bewaar de spier (het witte en grootste deel) en het koraal (het roodachtige deel)
  • spoel de sint-jakobsschelp af met water en droog hem.
  • doe elke Sint-Jakobs vrucht in zijn schelp.
  • pel en snij de ui zeer fijn
  • snij de Iberische ham in gelijke stukjes
  • bestrooi elke schelp rondom de vrucht met de fijn gesneden ui en Iberische ham
  • bestrooi deze nu met een beetje panko
  • verwarm de oven voor op 210 graden, zorg zeker voor boven en onder warmte als je de stand kiest
  • leg de schelpen op een daar voor geschikte bakplaat en schuif ze zo laag mogelijk in de oven
  • laat ze op deze manier gedurende 5 minuten bakken
  • verschuif na 5 minuten de bakplaat naar een hoger niveau en laat nog gedurende een 5 tal minuten verder bakken (afhankelijk van de grote van de vrucht in de schelp kan dit eventueel iets langer nodig zijn)
  • haal de schelpen uit de oven en besprenkel ze met wat olijfolie extra vierge
  • werk af met fijn gehakte peterselie
  • serveer meteen warm


Over de schrijver
Door mijn passie voor Spanje en in het bijzonder Andalusië en mijn interesse in de Spaanse keuken heb ik 10 geleden een belangrijke keuze gemaakt in mijn leven. Samen met mijn echtgenote Karin hebben we toen een besluit genomen om de typische Spaanse producten naar Nederland en België te halen. Een Spaanse webwinkel en deze Spaanse recepten site leek ons het ideale platform hiervoor.
Reactie plaatsen