De beste Spaanse ham die je niet mag missen
10 mei 2023 
in Blogs

De beste Spaanse ham die je niet mag missen

Als je van lekker eten houdt en een fan bent van de Mediterrane keuken, dan is Spaanse ham iets wat je absoluut moet proberen. Spanje staat bekend om zijn heerlijke ham, die wereldwijd wordt gewaardeerd om zijn smaak, textuur en kwaliteit. In dit artikel zullen we je laten kennismaken met enkele van de beste Spaanse ham die je niet mag missen.

De beste Spaanse ham die je niet mag missen

                                 

Spanje staat bekend om zijn heerlijke ham en vleeswaren, en het Iberisch schiereiland is de thuisbasis van enkele van de beste ham ter wereld. Van Serrano tot Ibérico ham, er zijn verschillende Spaanse hammen die je niet mag missen. Elk type ham heeft zijn eigen unieke smaak, textuur en aroma waardoor het zich onderscheidt van de rest. In dit artikel zullen we enkele van de beste Spaanse hammen onderzoeken die je niet mag missen. We zullen hun verschillende smaken, texturen en aroma's bespreken, evenals hun verschillende toepassingen bij het koken. Dus ben je op zoek naar een unieke culinaire ervaring of wil je gewoon iets nieuws proberen, dan mogen deze Spaanse hammen zeker niet ontbreken op je lijstje!

De beste Spaanse ham ontdekken: een insider gids voor het maken van een heerlijke keuze

Spaanse ham is een delicatesse waar generaties over de hele wereld van genieten. Maar met zoveel verschillende soorten ham om uit te kiezen, kan het moeilijk zijn om te weten welke de beste is. Gelukkig is er een insider's guide om je te helpen de juiste keuze te maken en te genieten van een heerlijke Spaanse ham. In deze gids verkennen we de verschillende soorten ham die beschikbaar zijn, hun unieke smaken en texturen, en hoe je de beste kunt selecteren voor je smaakpapillen. Met deze kennis in de hand, zult u zeker een weloverwogen beslissing nemen wanneer het tijd is om uw volgende Spaanse ham te kopen!

Waar te gaan voor de beste kwaliteit en meest authentieke Spaanse ham

Als u op zoek bent naar de beste kwaliteit en de meest authentieke Spaanse ham, zoek dan niet verder. Spanje staat bekend om zijn heerlijke gedroogde ham en er zijn een paar plaatsen waar je de meest authentieke Spaanse ham van de hoogste kwaliteit kunt vinden. Buiten Spanje kan je de beste serrano en Ibérico ham online bestellen bij deze Spaanse Winkel

  • Trevélez : In dit hooggelegen dorpje aan de voet van de Sierra Nevada kan je de beste Serrano ham terug                         vinden. Hier worden de hammen gedroogd en door de ideale weersomstandigheden krijg je een                          optimaal smaakresultaat

                             

  • Jabugo: Ibérico ham van het zwarte Ibérico varken. Jabugo ligt in de Sierra de Huelva
  • Badajoz : Ligt in de provincie Extramadura en herbergt ook talrijke Ibérico ham producenten
  • Salamanca: in de Guijuelo streek, waar je ook heerlijke Ibérico ham kan vinden
  • Los Pedroches: deze zeer gekende Spaanse ham regio ligt ten Noorden van de stad Cordoba


Introductie: Wat maakt Spaanse ham zo speciaal?

Spaanse Ibérico ham of Jamón Ibérico, is een soort gezouten ham die al eeuwenlang in Spanje wordt geproduceerd. Het is gemaakt van het Ibérico varkensras dat in specifieke regio's van het land wordt grootgebracht en een uniek dieet krijgt. Het resultaat is een unieke smaak en textuur die nergens anders te vinden is. Dit maakt Spaanse Ibérico ham tot één van de meest gewilde delicatessen ter wereld. Het proces om Jamón Ibérico te maken, houdt in dat het vlees maximaal drie jaar wordt gepekeld en minimaal zes maanden wordt gerijpt, waardoor het zijn uitgesproken smaak en textuur krijgt. Het vereist ook een zorgvuldige selectie van voedsel waaronder eikels. Al deze factoren dragen ertoe bij dat Spaanse Ibérico ham zo speciaal en gewild is over de hele wereld.

Ontdekking van de verschillende soorten Ibérico en Serrano ham

Ibérico en Serrano hammen zijn een delicatesse waar mensen over de hele wereld al eeuwenlang van genieten. Ze zijn er in verschillende stijlen, elk met zijn eigen unieke smaak en textuur. In dit artikel gaan we in op de verschillende soorten Ibérico en Serrano ham, hun oorsprong en hoe ze worden geproduceerd. We zullen ook de geschiedenis achter deze heerlijke vleeswaren ontdekken, evenals hoe u de beste ham voor uw volgende maaltijd kunt selecteren. Met deze kennis in de hand kun je als een expert genieten van deze hartige lekkernijen!

1. Jamón Serrano

Jamón Serrano (achterpoot) is een zeer populaire Spaanse ham die in bijna elk restaurant en elke supermarkt te vinden is. Het is gemaakt van het Spaanse witte Duroc varken en heeft een stevigere textuur dan Jamón Ibérico. Jamón Serrano wordt minimaal 12 maanden gerijpt en heeft een licht zoute smaak.

2. Jamón Serrano Gran Reserva

Jamón Serrano Gran Reserva ( achterpoot) is een hoogwaardige versie van Jamón Serrano. Deze ham wordt minimaal 18 maanden gerijpt en heeft een rijkere, complexere smaak dan de reguliere Jamón Serrano.

3. Jamón de Trevélez

Jamón de Trevélez ( achterpoot) is afkomstig uit de regio Alpujarras in Andalusië en wordt gemaakt van het witte Duroc varken. Deze ham wordt minimaal 14 maanden gerijpt op een hoogte van 1500 meter boven zeeniveau, waardoor de luchtvochtigheid lager is en de hammen langer kunnen rijpen. Jamón de Trevélez heeft een delicate textuur en een subtiele smaak.

4. Jamón de Trevélez Reserva

Jamón de Trevélez Reserva (achterpoot) is een premium versie van Jamón de Trevélez en wordt minimaal 20 maanden gerijpt. Deze ham heeft een vollere smaak dan de reguliere versie en is zeer gewild onder fijnproevers.

5. Paleta Serrano

Paleta Serrano is een schouderham (voorpoot) gemaakt van het Spaanse witte Duroc varken en heeft een stevigere textuur dan Paleta de Ibérico. Paleta Serrano wordt minimaal 12 maanden gerijpt en heeft een licht zoute smaak. Bevat ook iets meer vet dan een jamon serrano.

6. Paleta Bellota Ibérica

Paleta Bellota Ibérica is gemaakt van de voorpoot van het Iberische varken en heeft een vergelijkbare smaak en textuur als Jamón Ibérico de Bellota. Deze ham wordt minimaal 24 maanden gerijpt. Bevat iets meer vet dan een achterpoot. Het Ibérische varken werd grootgebracht met eikels.

7. Paleta Ibérico cebo de campo. 

Ham van de voorpoot van het Ibérico varken. Deze varkens zijn niet gevoed met eikels maar met gras, kruiden en voer.  De ham wordt minimaal 18 maanden gerijpt en heeft een intense smaak en aroma.

8. Paleta Ibérico cebo

Ham van de voorpoot van het Ibérico varken. Deze varkens zijn niet gevoed met eikels maar met gras, kruiden en voer.  Ook werden ze niet grootgebracht in de "dehesa" (buiten) maar in stallen. De smaak is dan ook niet te vergelijken met Paleta Bellota.

Conclusie

Spaanse ham is een van de meest gewaardeerde delicatessen ter wereld en Spanje biedt een breed scala aan hammen van verschillende kwaliteit en prijsklassen. Of je nu een beginner bent of een doorgewinterde fijnproever, er is altijd wel een Spaanse ham die bij je past.Tabel Kwaliteitsnorm Jamón de Ibérico Bellota en Cebo


Over de schrijver
Door mijn passie voor Spanje en in het bijzonder Andalusië en mijn interesse in de Spaanse keuken heb ik 10 geleden een belangrijke keuze gemaakt in mijn leven. Samen met mijn echtgenote Karin hebben we toen een besluit genomen om de typische Spaanse producten naar Nederland en België te halen. Een Spaanse webwinkel en deze Spaanse recepten site leek ons het ideale platform hiervoor.
Reactie plaatsen