Wat heb ik nodig om paella te maken?
20 februari 2017 

Wat heb ik nodig om paella te maken?

Paella maken wordt, afhankelijk van elke Spaanse regio, op verschillende manieren gedaan. Maar wat heb je nu allemaal nodig voor een echte Spaanse  paella ?

In dit artikel vertel ik je wat je allemaal nodig hebt om aan de slag te gaan in het bereiden van een paella.

 Wat heb ik nodig om paella te maken ?

 √ Paellapan

Echte Spaanse paella pannen zijn rond en hebben een lage brede vorm met stevige handvaten. Ze bestaan uit geëmailleerd staal, plaatstaal, inox of inductie en bestaan in verschillende kwaliteiten. In Spanje wordt meestal de geëmailleerde versie gebruikt. De pannen van het Spaanse Garcima krijgen de beste beoordelingen en bestaan uit diameters van 24 cm tot en met 150 cm. De diepte van deze paella pannen is meestal tussen de 6 en 12 cm.

Wanneer je een paella pan koopt, kan je best rekening houden met welke warmtebron je gaat gebruiken. Maak je paella op een gasbrander of op een houtvuur  dan kies je best de geëmailleerde versie, kies je bv voor inductievuur dan koop je uiteraard de inductie paellapan.

paellapan 42cm

√ Gasbrander

Een gasbrander gebruik je bij het gebruiken outdoor of als je paellapan te groot is om op het fornuis te gebruiken.Een Spaanse paellabrander is vervaardigd uit hard staal en heeft 1, 2 of 3 aparte ringen. Die kan je elk afzonderlijk voorzien van gas toevoer. Wanneer je buiten veilig een paella wil bereiden, plaats je best de paella brander op een speciaal onderstel en zoek je een een stabiele horizontale ondergrond. De gasbranders van het Spaanse Garcima zijn wederom als beste naar voor gekomen.

paella maken op een gasbrander-met-staander

√  Schep

Bij het bakken van paella gebruik je een schep om de paella af en toe te kunnen “omscheppen”. Want bij de bereiding van dit heerlijk Spaans rijst gerecht roer je niet maar schep je .

paella maken en scheppen met een paellaschep

√ De ideale rijst

Uiteraard moet je de enige en echte paella rijst gebruiken. Bij Shopandalucia kan je in Nederland en België deze online bestellen. Zo ben je zeker dat je de juiste rijst gebruikt!

De meest voorkomende Spaanse rijstsoorten voor paella zijn : Arroz Bomba, Fonsa, bahia,Senia en Gleva. Deze zijn allemaal uit de streek van Valencia afkomstig.

paella maken

√ Olijfolie Extra Vierge

Gebruik altijd Spaanse olijfolie extra vierge van goede kwaliteit, deze olijfolie kunnen we zeer aanbevelen en is uitermate geschikt voor warme bereiding.

Tip: Koop olijfolie altijd in een donkere fles of blik, zo bewaar je olijfolie het best.

paella maken met de juiste olijfolie uit Spanje

√ Sofrito

Sofrito is een typische Spaanse basis om dit lekker Spaans rijstgerecht extra body te geven wat betreft smaak. Deze saus bestaat uit pepers, tomaten, uien, olijfolie, kruiden, knoflook en groenten. Sofrito kan je natuurlijk ook gebruiken in pastagerechten of in stoofpotjes.

paella maken met sofrito

√Exclusieve Paella Bouillon

Bij het bereiden van deze Spaanse topper gebruik je ook  vlees, vis of kip bouillon . Er bestaat ook een typische Spaanse paellabouillon .

 paella maken

√Paella kruiden en saffraan

In Spanje gebruiken ze  speciaal samengestelde  kruiden die aan dit heerlijk gerecht een typîsche smaak geven. Ook wordt er Colorante Alimentario aan toegevoegd om een gelere kleur te bekomen.

Deze typische Spaanse kruiden koop je bij een Spaanse winkel zoals Shopandalucia

paellakruiden

√ Verse producten

Bij de visboer, beenhouwer, poelier en  groenteboer koop je uiteraard de dagverse producten die onmisbaar zijn bij het maken van dit lekkere Spaanse gerecht. De mogelijkheden van verse producten zijn dan ook echt zeer uitgebreid.

paella maken

√ De juiste recepten

Voor elk gerecht gebruik je natuurlijk het beste en juiste recept.

paella de marisco

Bekijk hier het recept voor een paella met schaaldieren

Spaanse paella met kip en varkensvlees

Bekijk hier het recept voor een paella met kip

Misschien is het in Nederland en België al wel eens moeilijk om de juiste dingen te vinden die hierboven worden beschreven. In de Spaanse webwinkel Shopandalucia kan je echter al deze producten dagelijks bestellen.

De producten worden zelfs de volgende werkdag na uw bestelling al geleverd !

Veel succes en vooral smakelijk!

Over de schrijver
Door mijn passie voor Spanje en in het bijzonder Andalusië en mijn interesse in de Spaanse keuken heb ik 10 geleden een belangrijke keuze gemaakt in mijn leven. Samen met mijn echtgenote Karin hebben we toen een besluit genomen om de typische Spaanse producten naar Nederland en België te halen. Een Spaanse webwinkel en deze Spaanse recepten site leek ons het ideale platform hiervoor.
Terry Piña Ojeda
Door

Terry Piña Ojeda

op 01 Feb 2018

Hebben jullie paellapannen 24 cm die zie ik er precies niet bij staan

Dirk Tibax
Door

Dirk Tibax

op 11 Mar 2018

Besteb Terry,Pannen van 24 cm hebben we momenteel niet in ons assortiment. Spaanse groeten, Dirk

Plaetevoet Laurette
Door

Plaetevoet Laurette

op 14 Apr 2020

Het onderstel voor de Paella Pan op te zetten is dat meegeleverd met de brander of moet het apart aan gekocht worden grt

Reactie plaatsen