Waarom is extra vierge olijfolie nu zo gezond ?
09 mei 2015 

Waarom is extra vierge olijfolie nu zo gezond ?

In deze tijd dat iedereen bezig is met gezonde voeding, horen we meermaals dat we olijfolie moeten gebruiken in de keuken en dan in bijzonder extra vierge olijfolie. Ondertussen zijn we wel overtuigd van de gezonde voordelen van dit gele goud uit Zuid-Spanje en som ik de belangrijkste 8 voordelen van het belangrijkste product uit Andalusië op .

Ben je altijd zeker van een goede kwaliteit als er op het etiket extra vierge op staat ? Neen absoluut niet want er kunnen toevoegingen gedaan worden die alleen maar rusten op massaproductie en winstbejag ! Onze reukorganen en smaakpapillen kunnen ons het beste helpen bij het bepalen of het een olie van topkwaliteit is, juist zoals bij het kiezen van goede wijn.

 Extra Vierge Olijfolie: 8 redenen waarom olijfolie gezond is .

  1. Ten eerste moet je weten dat extra vierge olijfolie de basis is van elk mediterraan dieet en de ruggengraat is van elk Spaans recept.Het mediterraan dieet wordt door de UNESCO aanbevolen als gezonde en evenwichtige voeding.Extra vierge olijfolie van goede kwaliteit kan zowel koud als warm gebruikt worden, gecombineerd met alle producten zoals vlees,vis,fruit,ijs en groenten. Het geeft ons voedsel een extra smaak dimensie, een echte boost voor onze smaakpapillen.
  2. Extra vierge olijfolie van hoogwaardige kwaliteit komt van 100 %  olijven, die in een uitstekende conditie verkeerden en die niet met chemicaliën werden besproeid. Er wordt gecontroleerd door de “Raad van Toezicht” op geur en aroma en gekeken naar de eigenschappen die de olie moet hebben vooraleer ze het etiket “extra vierge” krijgt.
  3. Talrijke medische studies beweren dat het gele goud uit het Zuiden zeer goed is voor de gezondheid. Olijfolie bevat squaleen, dat een vetachtige stof is  die onderdeel is van onder meer cholesterol, diverse hormonen en vitamine D. De “European Journal of Cancer Prevention” heeft squaleen opgemerkt als mogelijke werkzame stof tegen kanker. Olijfolie helpt ook bij het voorkomen van hart- en vaatziekten,osteoporose, stress en veroudering.
  4. Extra vierge olijfolie is goed voor zowel kinderen als voor volwassenen. Het bevordert de groei en de vorming van het botmassa en is goed tegen kinderastma.
  5. Olijfolie is niet alleen goed voor onze gezondheid maar ook voor onze huid. Het bezit eigenschappen die van invloed zijn op onze fysieke schoonheid. Zo vermindert het een vroegtijdige veroudering van de huid als gevolg van zijn hoge antioxidant en vetzuren aanwezigheid.Bovendien is het een goede tonicum voor de huid en kan het worden gebruikt voor een veneuze drainage.
  6. Dit zullen vele dames graag horen want extra vierge olijfolie is zeer goed voor het diëten omdat de meervoudige vetten worden vervangen door onverzadigde vetten.De consumptie van olijfolie helpt zeker bij het verliezen van overtollig vet ! Het zorgt voor een zeer goede spijsvertering en bevordert de darmtransit. Ook als je veel sport helpt olijfolie de celgeneratie van de spieren.
  7. Olijfolie kan ook gebruikt worden als natuurlijke make-up remover en is een uitstekende spierverslapper. Je kan het ook gebruiken als haarmasker, het geeft glans en zachtheid aan het haar.
  8. Als afsluiter kan ik nogmaals het belangrijkste van heerlijke extra vierge olijfolie naar voor brengen: zijn smaak ! Of het nu olie is van Verdial, Picual of Hojiblanca olijven , de smaak zal jou altijd in een goede bui brengen !

 

Als tip kan ik jou ook aanraden om extra vierge olijfolie te kopen bij mensen die specialisten zijn in het kiezen van kwaliteitsproducten. Hou er echt rekening mee dat niet alle olijfolie met het etiket “Extra Vierge” ook daadwerkelijk “gezonde” olijfolie is !

 

proeven van olijfolie

In Andalusië worden veel olijfolie proeverijen georganiseerd.

 

Hoe kan je het best olijfolie proeven ?

– Schenk een beetje in een glas ( liefst een niet te groot)

– Hou het glas in je handpalm vast zodat ze de juiste temperatuur kan bereiken van 27 graden.

– Nu goed ruiken ,ruikt ze ranzig of zurig dan is ze van slechte kwaliteit. Ruikt ze daarentegen naar groen gemaaid gras,vers fruit of tomaten ? Dan kan je spreken van topkwaliteit

– Neem nu een slokje en laat ze even in uw mondholte gaan zoals bij wijn.

– Bij slechte kwaliteit smaakt ze ranzig en zurig en heb je de behoefte om ze snel uit te spuwen.

– Bij goede kwaliteit smaakt ze fris en fruitig en als ze een beetje naar peper smaakt , zitten we zeker goed met de kwaliteit !

 

Ik koop alvast altijd mijn kwaliteits olijfolie voor mijn klanten van Shopandalucia bij olijfboeren in Andalusië die (h)eerlijke olijfolie maken ! Kwaliteit gaat boven alles voor onze gezondheid, toch ?

 

 

Over de schrijver
Door mijn passie voor Spanje en in het bijzonder Andalusië en mijn interesse in de Spaanse keuken heb ik 10 geleden een belangrijke keuze gemaakt in mijn leven. Samen met mijn echtgenote Karin hebben we toen een besluit genomen om de typische Spaanse producten naar Nederland en België te halen. Een Spaanse webwinkel en deze Spaanse recepten site leek ons het ideale platform hiervoor.
P.v.d.Ploeg
Door

P.v.d.Ploeg

op 11 Jul 2015

hoi olijfolie is zo gezond ik kan er al niet meer zonder en raad het de mensen aan begin er vandaag nog mee het is zeer goed voor de gezond heid Dhr.v.d.Ploeg

DIRK TIBAX
Door

DIRK TIBAX

op 01 Aug 2015

Een waarheid als een koe !

Reactie plaatsen