wat is mojama

Wat is Mojama?

Wanneer we denken aan een product dat in één hap de smaak van de zee en de rijke traditie en geschiedenis van de gastronomie in Cadiz samenbrengt, is het antwoord duidelijk: Mojama.

Deze heerlijke lekkernij, afkomstig van de kusten van Barbate, vormt de belichaming van eeuwenoude tradities en vakkundig vakmanschap.

De Oorsprong van Mojama

Mojama is een unieke vorm van zouten, vervaardigd uit de lendenen en buiken van tonijn, met name de blauwvintonijn. Dit oude conserveringsproces stamt al uit de tijd van de oude Egyptenaren, waarbij het product zijn naam ontleent aan het klassieke Arabisch: "mušamma‘", wat zich vertaalt naar "als was gemaakt". Dit verwijst naar de kenmerkende textuur van Mojama, die, samen met de kleur, doet denken aan de beroemde Iberische ham. Vandaar dat sommigen het ook wel "de pata negra van de zee" noemen.


Een Reis door de Geschiedenis van Mojama

De geschiedenis van Mojama voert ons terug naar de Fenicische tijd, waar de kunst van het zouten van voedsel het Iberisch schiereiland bereikte. Echter, het waren de Feniciërs die de rode tonijn met zout combineerden en zo Mojama creëerden rond de 6e eeuw voor Christus. Sindsdien hebben talloze beschavingen, waaronder de Romeinen, Moren en christenen, zich laten betoveren door de unieke smaak van dit product.

Productiegebieden van Mojama

Hoewel Mojama bekend is in de kustgebieden van Andalusië, Murcia en Valencia, zijn het vooral de provincies Cadiz en Huelva die een overweldigend aandeel hebben in de totale productie van de regio, goed voor meer dan 75%. Het mojama dorp is zonder twijfel Barbate aan de Costa de la Luz. Deze gebieden onderscheiden zich door hun specifieke klimaat, dat bepalend is voor de smaak en textuur van de Mojama.


Anisakis en Mojama: Veilig Genieten

Anisakis, een gevreesde parasiet uit de zee, vormt geen enkel gevaar bij de consumptie van Mojama. Het productieproces van Mojama vernietigt deze parasiet volledig, waardoor het volledig veilig is voor consumptie.

Soorten Mojama

Mojama komt in twee varianten: de traditionele van rode tonijn, ook wel bekend als de "Koning van de Zee", en de variant van de gele tonijn, beter bekend als de "yellowfin". Hoewel de Mojama van rode tonijn de meest traditionele is, heeft de variant van gele tonijn in de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen.

Verschillende Kwaliteiten van Mojama

Binnen deze categorieën onderscheiden we verschillende kwaliteitsniveaus. De "solomillo" is het eenvoudigste deel, dichtbij de huid van de lendenen. Het staat bekend om zijn drogere textuur. Mojama van "Categoría Primera" komt uit het binnenste deel van de lendenen en heeft een vergelijkbare textuur, maar met zichtbare lijnen. "Mojama de Categoría Extra" is van de hoogste kwaliteit, afkomstig uit het centrale deel van de tonijn lendenen. Het heeft een fijne textuur en duidelijke concentrische lijnen.

Het bedrijf La Chanca biedt alleen Mojama van de hoogste kwaliteit aan, waarbij de beste lendenen van de tonijn worden geselecteerd, resulterend in het product van de hoogste standaard. Bovendien draagt La Chanca het kwaliteitskeurmerk IGP voor Mojama van Barbate.


Productieproces van Mojama

De fabrikanten van mojama blijven trouw aan traditionele en ambachtelijke methoden voor de productie van Mojama. De beste delen van de tonijn worden zorgvuldig geselecteerd en gezouten. Tijdens dit proces verliest de tonijn veel vocht, wat resulteert in een compacter stuk vlees. Vervolgens worden de lendenen gewassen om het overtollige zout te verwijderen en ondergaan ze een natuurlijk drogingsproces, dat geduld en tijd vergt. Na het drogen worden de lendenen met de hand bewerkt om eventuele overmatig gedroogde delen te verwijderen. Dan is de Mojama klaar om te worden geserveerd en geconsumeerd.


Hoe Mojama te Bewaren

Mojama is een product dat lang goed blijft dankzij het zoutings proces. Nadat het pakket is geopend, kan Mojama het beste worden bewaard in de koelkast, tussen de 2º en 5º graden Celsius. Een andere optie is om Mojama in olijfolie te bewaren, hoewel dit de smaak enigszins kan beïnvloeden.

Zelf Mojama Maken?

Het zelf maken van Mojama wordt afgeraden vanwege de complexiteit van het proces. Het gaat om rauwe tonijn en een volledig natuurlijk conserveringsproces, waarbij veel factoren van invloed zijn die moeilijk te controleren zijn. Dit maakt het potentieel gevaarlijk voor de gezondheid.

Hoe Mojama te Consumeren

Mojama van Barbate is een delicatesse die op zichzelf kan worden gegeten. Dun gesneden plakjes Mojama, eventueel besprenkeld met een beetje olijfolie, bieden een intens smaakavontuur. Daarnaast kan Mojama een uniek ingrediënt zijn om toe te voegen aan verschillende gerechten. Het combineert perfect met amandelen, geroosterd of gefrituurd brood, en zelfs met verse kaas en honing.


Gezondheidsvoordelen van Mojama

Mojama, naast zijn onweerstaanbare smaak, biedt tal van voordelen voor de gezondheid. Het bescheiden ogende product herbergt een schat aan voedingsstoffen die een positieve impact hebben op ons welzijn.

 • Mineralen voor Kracht en Gezondheid:
 • Mojama is rijk aan essentiële mineralen die een vitale rol spelen in de gezondheid van onze botten en spieren. Met name calcium en fosfor dragen bij aan het behoud van sterke botten.
 • Dankzij het hoge ijzergehalte helpt Mojama bij de preventie en behandeling van bloedarmoede. IJzer is een cruciaal element voor de aanmaak van rode bloedcellen en het transport van zuurstof door het lichaam.
 • Ondersteuning voor de Schildklier:
 • Jodium, een ander mineraal aanwezig in Mojama, speelt een essentiële rol in de gezondheid van de schildklier. Een goed functionerende schildklier is van groot belang voor een gezond metabolisme en een algemeen gevoel van welzijn.
 • Vitaminen voor een Optimaal Functionerend Organisme:
 • Mojama levert een scala aan belangrijke vitaminen. Vitamine A, essentieel voor gezonde ogen en een goed immuunsysteem; vitamine B3, dat bijdraagt aan een gezonde huid en een goed werkend zenuwstelsel; en vitamine D, cruciaal voor de opname van calcium en fosfor, wat weer van belang is voor sterke botten en spieren.
 • Omega-3 voor een Gezond Hart:
 • Vanwege zijn oorsprong als een vette vis, bevat Mojama een aanzienlijke hoeveelheid omega-3 vetzuren. Deze essentiële vetzuren hebben aangetoond dat ze het cholesterolgehalte en triglyceriden in het bloed kunnen verlagen, waardoor ze een beschermend effect hebben op het hart.
 • Antioxidanten ter Voorkoming van Ziekten:
 • Mojama is een bron van antioxidanten die het lichaam beschermen tegen schadelijke vrije radicalen. Dit kan helpen bij de preventie van neurologische aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson.
 • Een Bijdrage aan een Evenwichtig Dieet:
 • Door de combinatie van proteïnen, gezonde vetten en mineralen, draagt het opnemen van Mojama in een uitgebalanceerd dieet bij aan een algemeen gevoel van welzijn en energie.

Let op: Het is belangrijk om te benadrukken dat, zoals met alle voedingsmiddelen, het belangrijk is om Mojama met mate te consumeren als onderdeel van een gevarieerd dieet. Overmatige consumptie kan resulteren in een teveel aan zout en andere voedingsstoffen.

Met zijn heerlijke smaak en voordelen voor de gezondheid is Mojama niet alleen een culinair genot, maar ook een waardevolle toevoeging aan een gezonde levensstijl.

Waar mojama kopen in België en Nederland?

In deze online shop met de beste Spaanse delicatessen kan je de allerbeste mojama uit Barbate kopen.Reactie plaatsen