paella rijst

Welke rijst gebruiken voor paella?

Welke rijst gebruik ik voor paella?

Om een lekkere paella te eten hoef je niet perse naar Spanje af te reizen. Met behulp van de juiste ingrediënten en benodigdheden maak jij gewoon in je eigen keuken (of op een gasbrander in de tuin) een grote pan van deze Spaanse lekkernij klaar. Eén van de best bewaarde geheimen om een overheerlijke paella te maken? Dat is ongetwijfeld het kiezen van de juiste paella rijst! Hieronder lees je meer over de verschillende rijstsoorten, welke rijst het meest geschikt is voor paella en welke andere tips en trick je echt moet weten voordat je aan de slag gaat!

welke paella rijst

Welke soorten rijst bestaan er?

Denk jij bij rijst vooral aan witte rijst en zilvervliesrijst? Laat ons je dan een stoomcursus geven over rijst. Er bestaan namelijk ontzettend veel verschillende soorten rijst, waarvan 5 soorten erg geschikt zijn voor de paella. Dit zijn de: J. Sendra, Senia, Bahia, Albufera en Bomba rijst. Deze rijstsoorten zijn goed in staat om vocht en smaak te absorberen en koken niet al te snel kapot. Want een paella met plakkerige of kapot gekookte rijst: dat is een schande volgens de Spanjaarden! Veel van deze rijstsoorten worden verbouwd in Valencia, het gebied waar ook paella vandaan komt. In Valencia weet men dan ook als geen ander waar de perfecte paella rijst aan moet voldoen. Qua rijst wordt er nog onderscheid gemaakt tussen redondo (ronde korrel) en largo (langwerpige, lange korrel). Met name de ronde korrel is populair om paella mee te bereiden. Een ronde korrel kookt namelijk iets minder snel kapot dan rijst met een lange korrel. Goed om te weten: timing is cruciaal tijdens het koken van rijst. Is je kooktijd te kort, dan wordt de korrel niet goed gaar. Kook je te lang, dan kook je de rijst kapot en ontstaat er een plakkerige brij (die absoluut niet geschikt is voor je paella).

Albufera Rijst

Met welke rijst kun je het beste paella maken?

De vijf populairste soorten rijst om paella mee te maken zijn de J. Sendra, Senia, Bahia, Albufera en Bomba. Voor beginners (of als je zeker wilt weten dat je paella slaagt) wordt het gebruik van Bomba rijst aangeraden. Bomba staat er om bekend goed vocht en smaak op te nemen en komt qua timing niet al te precies. Met een kooktijd tussen de 15 tot 18 minuten bereik je een prima resultaat. Bomba wordt ook wel omschreven als “je beste vriend die je nooit in de steek laat”. Heb je meer ervaring in de keuken? Waag je dan eens aan de rijst van J. Sendra, Senia of Bahia. Alle drie nemen de smaak van de ingrediënten en kruiden perfect op waardoor je paella overheerlijk wordt. Het nadeel van deze rijstsoorten is dat de kooktijd iets preciezer komt. Als je even niet oplet, kookt de rijst kapot. Een kleine uitdaging dus, die zeker leuk is om aan te gaan als je eerder paella hebt gemaakt. Tot slot is Albufera een fijne mix van de Bomba en de Senia rijst. Deze vrij nieuwe rijstsoort heeft een kooktijd die iets minder precies komt dan Senia rijst, en qua smaak is net wat intenser is dan de Bomba. Albufera is hierdoor een rijstsoort die erg geschikt is voor paella!

paella rijst toevoegen

Het geheim van de perfecte paella

Het geheim van de perfecte paella zit hem niet alleen in het kiezen van de perfecte rijst. Ook het gebruik van de juiste pan is erg belangrijk. Kies bij voorkeur voor een speciale paella pan, deze zorgt er voor dat de rijst goed en gelijkmatig verwarmd wordt. Kook de paella eventueel op een gasbrander in de tuin. Dit is niet alleen gezellig, ook de smaak zal heel anders zijn dan wanneer je de paella op het gasfornuis klaarmaakt. Kies tot slot altijd voor de juiste ingrediënten en kruiden. Met name de saffraan is belangrijk. Hoewel saffraan het duurste kruid ter wereld is, is het zeker de investering waard om een paar gram aan te schaffen. De saffraan geeft de rijst de bijzondere, gele kleur en zorgt voor een extra lekkere smaak. Wij wensen je alvast veel succes met het maken van een overheerlijke paella en eet smakelijk!

De perfecte rijst voor paella kan je hier online kopen


Reactie plaatsen