Salmorejo Cordobés - Koude Spaanse tomatensoep
30 maart 2020 

Salmorejo Cordobés - Koude Spaanse tomatensoep

Salmorejo is een versie van gazpacho die iets dikker en romiger is en met meer brood. Deze specialiteit uit de stad Córdoba wordt meestal opgediend met een garnituur van serranoham en een hardgekookt ei. In de de stad Antequera ( Malaga) noemen ze dit gerecht dan weer porra” en wordt er nog wat tonijn uit blik bij gedaan.

Recept Salmorejo Cordobés

  • wit brood zonder korst (1 dag oud) – 200 gr
  • tomaten ( gepeld of ongepeld) – 750 gr
  • geschilde teentjes knoflook – 3
  • extra vierge olijfolie – 100 ml
  • eetlepels sherryazijn – 2
  • suiker – 1/2 eetlepel
  • peper en zout

Voor het garnituur

Werkwijze

  • Maak in de mixer – blender van het brood fijne kruimels en doe het in een kom
  • Snij de gewassen tomaten in 4
  • Verwijder het harde witte gedeelte
  • Pureer de tomaten
  • Voeg dan de rest van de ingrediënten toe en pureer opnieuw
  • Meng dan alles goed met het broodkruim
  • Zet de met folie afgedekte kom in de koelkast
  • Wanneer de salmorejo goed koud is…
  • doe ze in kommetjes
  • Garneer met ei, de ham en een scheutje olijfolie

TIP: Organiseer je een Spaanse tapas avond ?

Je kan deze salmorejo ook opdienen in kleine glaasjes met eventueel het ei en ham in schaaltjes ernaast zodat iedereen zijn eigen afwerking kan maken. Super plezierig en lekker! 🙂

Porra variant uit Antequera

In vroegere tijden werden door de boeren uit Antequera op het veld, tijdens warme zomerdagen, “porra” gegeten. Deze koude tomatensoep bracht dan ook de nodige afkoeling en vitaminen. Dit is de echte Spaanse keuken, eenvoudig lekkere gerechten maken met producten uit eigen streek.

  • Pureer 500 gr geweekt brood met 500 gr tomaten, 1 paprika, 5 tenen knoflook, 200 cl olijfolie, zout en sherryazijn. Garneer met fijngehakt ei, jamón serrano en stukjes tonijn uit blik.

Over de schrijver
Door mijn passie voor Spanje en in het bijzonder Andalusië en mijn interesse in de Spaanse keuken heb ik 10 geleden een belangrijke keuze gemaakt in mijn leven. Samen met mijn echtgenote Karin hebben we toen een besluit genomen om de typische Spaanse producten naar Nederland en België te halen. Een Spaanse webwinkel en deze Spaanse recepten site leek ons het ideale platform hiervoor.
CA
Door

CA

op 06 Dec 2018

Salmorecho is een van mijn favoriete gerechten; je kunt het ook met stukjes fruit eten (tip van mijn Spaanse docent) maar ik ga voor de hartige variant zoals hier beschreven. Dank voor de variant!

Jessica Marmol
Door

Jessica Marmol

op 10 Jul 2020

Recept is niet helemaal correct. In gazpacho zit inderdaad azijn, maar in Salmorejo niet. Salmorejo bestaat uit tomaat, brood, knoflook en olijfolie en gegarneerd met ham en ei.

Dirk Tibax
Door

Dirk Tibax

op 27 Jul 2020

Beste Jessica, Bedankt voor je reactie. Dit is een recept van een tapabar in ons Andalusisch dorpje. Spaanse groeten, Dirk

Ricarda
Door

Ricarda

op 24 Apr 2022

Salmorejo is zonder azijn . Gaspacho daar zit wél azijn bij. Desondanks doe ik zelf er wél azijn bij Salmorejo , zo vinden wijdie lekkerder.

Ricarda
Door

Ricarda

op 24 Apr 2022

Inderdaad Jessica

Boekia
Door

Boekia

op 13 Dec 2020

Salmorejo, ik heb heimwee naar spanje, daar eet ik elke dag salmorejo. Het liefst in club betis Sevilla te chipkona. Zoooooo lekker. En dit recept op deze site is heel goed!

Boekia
Door

Boekia

op 13 Dec 2020

Salmorejo, ik heb heimwee naar spanje, daar eet ik elke dag salmorejo. Het liefst in club betis Sevilla te chipiona. Zoooooo lekker. En dit recept op deze site is heel goed!

Reactie plaatsen