Ajobacalao - Kabeljauw Knoflook Tapenade
29 maart 2021 

Ajobacalao - Kabeljauw Knoflook Tapenade

Ajobacalao, in de volksmond ook wel ajoporro genoemd, is een traditioneel recept voor de vastentijd in de stad Vélez-Málaga. Diep geworteld in de Spaanse keuken, wordt dit gerecht gemaakt met basis ingrediënten zoals kabeljauw, knoflook, extra vierge olijfolie en gerookte paprika. De culinaire formule van dit gerecht is tegenwoordig te vinden in sommige etablissementen in de Axarquia streek ten Oosten van Malaga. De bereiding van dit recept is niet ingewikkeld, maar er zijn wel enkele belangrijke voorbereidende stappen voor nodig, zoals het ontzouten van de kabeljauw zodat deze het zout verliest. In dit recept gebruiken we ontzoute kabeljauw om het eenvoudig te houden.

Recept Ajobacalao – Tapenade van knoflook en kabeljauw

ajobacalao recept

Werkwijze

  • Plet het brood samen met de knoflook in een vijzel
  • Voeg 1 theelepel gerookte paprikapoeder toe
  • Pers een halve citroen uit over het mengsel
  • Doe nu de kabeljauw in stukjes en voeg toe
  • Voeg het water toe en pureer alles machinaal of handmatig
  • De olijfolie kan nu zachtjes worden toegevoegd
  • De tapenade moet romig zijn, niet te droog maar ook niet te vloeibaar
  • Je kan nu de tapenade presenteren op een toastje of een stukje baguette
  • Smakelijk en geniet van deze specialiteit uit de Axarquia
ajobacalao tapa

ajobacalao tapa

 

 

Over de schrijver
Door mijn passie voor Spanje en in het bijzonder Andalusië en mijn interesse in de Spaanse keuken heb ik 10 geleden een belangrijke keuze gemaakt in mijn leven. Samen met mijn echtgenote Karin hebben we toen een besluit genomen om de typische Spaanse producten naar Nederland en België te halen. Een Spaanse webwinkel en deze Spaanse recepten site leek ons het ideale platform hiervoor.
Helena
Door

Helena

op 26 Jan 2022

Prima recept, smaakvol en eenvoudig. Doet het altijd goed

Reactie plaatsen