Gambas a la gabardina

Gambas a la gabardina zijn grote garnalen die bedekt zijn met een beslag van tarwebloem en maïsmeel. Nadat de gepelde gambas bedekt zijn met het gabardina beslag, worden de gepelde garnalen gefrituurd en op een bord geserveerd als voorgerecht of tapa. De hele garnaal wordt gewoonlijk bedekt met het beslag, behalve de staart, om het eten te vergemakkelijken. Het beslag van "gambas a la gabardina" is geel van kleur door het gebruik van saffraan bij de bereiding.

Recept - Gambas a la gabardina

  • reuze garnalen - 250 gr
  • bloem - 40 gr
  • maismeel - 30 gr
  • bier - 125 ml
  • bakpoeder - 1 koffielepel
  • saffraan - enkele draadjes of snuifje poeder 
  • olijfolie extra vierge - royale portie


Werkwijze

  • pel vooraf de reuze garnalen
  • verwijder de kop en de schaal en laat het eindstuk zitten (de staart)
  • maak indien nodig de reuze garnalen schoon en verwijder de ingewanden 
  • kruid ze af met peper en zout en zet ze even aan de kant
  • neem een kom en voeg hierin bloem, maismeel, saffraan, een snuifje zout en het bakpoeder
  • meng alles grondig en voeg het bier toe
  • zorg dat er geen klonters meer zijn
  • laat het deeg gedurende 10 minuten rusten
  • verhit in een frituurpan een royale portie olijfolie extra vierge 
  • zodra de olijfolie extra vierge heet genoeg is zet dan het vuur enkele standen lager
  • neem de garnalen bij de staart en dompel ze in het beslag
  • leg ze in de olijfolie extra vierge en hou de staart nog enkele seconde vast
  • laat ze vervolgens los en laat ze goud bruin kleuren in de olijfolie extra vierge 
  • doe dit zeker op deze manier want als je ze meteen in de olie laat vallen kunnen ze naar de bodem gaan en blijven plakken
  • haal ze uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier
  • serveer warm met een stukje citroen en een heerlijke dipsaus naar keuze