Spaanse gehaktballetjes - Albóndigas con salsa tomate

Spaanse gehaktballetjes met een pittige tomatensaus of “albóndigas con salsa tomate” kan je in bijna iedere Spaanse tapasbar bestellen. De Spaanse gehaktballen worden meestal gemaakt met een mengeling van runds-, varkens- en lamsvlees. Deze worden gekruid met de speciale “albóndigas kruiden” die je in Nederland en België online kan bestellen bij de Spaanse winkel Shopandalucia. Ik geef je hier een echt authentiek Spaans recept mee van dit heerlijk tapa gerecht 

Recept Spaanse gehaktballetjes

  • melk – 1/2 kopje
  • broodkruimel – 1/2 kopje
  • ei – 1 groot
  • zout – 1 theelepel 
  • albóndigas kruiden 1 soeplepel
  • fijngehakte peterselie
  • runds, kalfs, lams of varkensvlees of gemengd – 500 gr
  • ui – 1
  • teentje knoflook fijngehakt – 1 teentje

Recept salsa tomate

 

Werkwijze

  • Meng de melk en het broodkruim in een kom
  • Doe er het losgeklopt ei, zout, albondigas kruiden en de peterselie bij
  • Meng dit alles zeer goed met de knoflook, het gehakt vlees en de gesnipperde ui
  • Maak van de goed gemengde vleesmassa balletjes die niet te groot zijn
  • Je kan de vleesballetjes nu bakken in de oven gedurende 20 à 25 minuten of..
  • frituren in een beetje olijfolie tot ze goudbruin zijn

 

Werkwijze Salsa Tomate

  • Bak ui en knoflook in een pan met 1 eetlepel olijfolie op een matig tot zacht vuur ong. 6 minuten
  • Voeg het potje tomate frito samen met de kruiden er aan toe
  • Leg de gehaktballetjes in de saus en laat alles 20 minuten sudderen tot de saus aangedikt is

 

Tip

** Serveer deze heerlijke tapa in mooie tapa kommetjes versiert met een blaadje peterselie. Je kan de kommetjes altijd in de microwave terug opwarmen vooraleer je ze aan de gasten opdient.

 

P.S.  Je mag altijd je bevindingen achter laten in de reacties wanneer je dit recept uitgeprobeerd hebt, altijd tof om te horen hoe sterk je bent als Spaanse kok !