Spaanse gehaktballen met amandelsaus

Spaanse gehaktballen in amandelsaus is zeker een gerecht met een Arabische erfenis. In Andalusië worden veel gerechten bereid met amandelsaus, die ons een voorliefde heeft gegeven voor exotische kruiden en gedroogd fruit, typisch voor de oosterse keuken. Ik stel jullie voor deze tapa graag een authentiek recept voor, gekregen van de ‘chef van een plaatselijke tapabar in het witte dorpje Osuna in de provincie Sevilla.

 Recept – Spaanse gehaktballen met amandelsaus (Albondigas con salsa almendras)

Voor de gehaktballen

  • varkensgehakt – 1kg
  • rundergehakt – 1kg
  • eieren – 3 stuks
  • knoflook – 2 teentjes
  • melk – 120 ml
  • broodkruim – 30 g
  • bloem
  • zout
  • peper
  • olijfolie extra vierge
  • peterselie (handvol)

albondigas con salsa almendras

Voor de saus:

  • Olijfolie60 ml
  • knoflook – 3 teentjes
  • wit brood zonder korst – 4 sneden in 4 gesneden
  • witte wijn – 160 ml
  • saffraandraadjes 2 draadjes (voeg dit voor de bereiding al toe bij de witte wijn)
  • kippenbouillon160 ml
  • verse amandelen – 70 gr

Bereiding

  • Meng het gehakt met de eieren, knoflook, melk, zout, peper, paneermeel en een handvol peterselie
  • Koel het mengsel enkele uren of een nacht in de frigo en bedek het vooraf met plasticfolie
  • Rol hierna de balletjes middelgroot en draai ze even kort door de bloem
  • Bak de ballen kort langs beide kanten in hete olijfolie en laat ze rusten op een stuk keukenpapier (de balletjes moeten nog roze blijven binnenin om verder te garen in de saus)
  • Voeg 60 ml olijfolie in een koekenpan en fruit de knoflook op middelgroot vuur
  • Neem de knoflook uit de pan wanneer deze bruin gekleurd is, doe deze in een keukenrobot
  • Bak nu in dezelfde olijfolie de verse amandelen goudbruin, let op dat ze niet verbranden en voeg ook toe aan je keukenrobot
  • Zet je vuur uit en bak de plakjes wit brood kort aan en voeg ook toe
  • Voeg de kippenbouillon, de saffraan en de witte wijn toe aan het mengsel en meng gedurende 1 min tot een gladde massa
  • Overgiet de balletjes in een pot met het vocht en laat 20 minuten koken op een laag vuur.
  • Voeg peper en zout naar smaak toe