Salmorejo Cordobés - Koude Spaanse tomatensoep

Salmorejo is een versie van gazpacho die iets dikker en romiger is en met meer brood. Deze specialiteit uit de stad Córdoba wordt meestal opgediend met een garnituur van serranoham en een hardgekookt ei. In de de stad Antequera ( Malaga) noemen ze dit gerecht dan weer porra” en wordt er nog wat tonijn uit blik bij gedaan.

 

Recept Salmorejo Cordobés

  • wit brood zonder korst (1 dag oud) – 200 gr
  • tomaten ( gepeld of ongepeld) – 750 gr
  • geschilde teentjes knoflook – 3
  • extra vierge olijfolie – 100 ml
  • eetlepels sherryazijn – 2
  • suiker – 1/2 eetlepel
  • peper en zout

Voor het garnituur

Werkwijze

  • Maak in de mixer – blender van het brood fijne kruimels en doe het in een kom
  • Snij de gewassen tomaten in 4
  • Verwijder het harde witte gedeelte
  • Pureer de tomaten
  • Voeg dan de rest van de ingrediënten toe en pureer opnieuw
  • Meng dan alles goed met het broodkruim
  • Zet de met folie afgedekte kom in de koelkast
  • Wanneer de salmorejo goed koud is…
  • doe ze in kommetjes
  • Garneer met ei, de ham en een scheutje olijfolie

TIP: Organiseer je een Spaanse tapas avond ?

Je kan deze salmorejo ook opdienen in kleine glaasjes met eventueel het ei en ham in schaaltjes ernaast zodat iedereen zijn eigen afwerking kan maken. Super plezierig en lekker! 🙂

Porra variant uit Antequera

In vroegere tijden werden door de boeren uit Antequera op het veld, tijdens warme zomerdagen, “porra” gegeten. Deze koude tomatensoep bracht dan ook de nodige afkoeling en vitaminen. Dit is de echte Spaanse keuken, eenvoudig lekkere gerechten maken met producten uit eigen streek.

  • Pureer 500 gr geweekt brood met 500 gr tomaten, 1 paprika, 5 tenen knoflook, 200 cl olijfolie, zout en sherryazijn. Garneer met fijngehakt ei, jamón serrano en stukjes tonijn uit blik.