Huzarensalade van zeevruchten

Als we het over huzarensalade of ensaladilla hebben, denken we meestal aan de Russische Salade.  Maar deze populaire Spaanse tapa, die in alle bars en restaurants in Spanje aangeboden wordt, kan op veel verschillende manieren worden gemaakt. We kunnen er talloze verschillende ingrediënten aan toevoegen, in dit geval garnalen, heek en zalm. Een salade met zeevruchten, vergelijkbaar met de traditionele salade, maar met als hoofdingrediënten zeevruchten,.Een zeer fris gerecht, perfect als tapa of als voorgerecht tijdens een warme zomerdag.

Recept - Huzarensalade van zeevruchten (Ensaladilla marinera)

  • aardappelen - 800 gr
  • reuze garnalen (vers of diepvries) - 500 gr 
  • heek staart of de lende (vers of diepvries) - 300 gr
  • tonijn in blik  - 2 blikken
  • wortels - 2
  • erwten - 120 gr
  • eieren - 4
  • ensaladilla mayonaise - 250 gr
  • zout - naar smaak
  • peper - naar smaak



Werkwijze

  • was de aardappelen en de wortelen ongeschild onder stromend water 
  • neem een ruime kookpot en kook de aardappelen samen met de wortelen in water met een handvol zout
  • vermits beide een andere gaartijd nodig hebben controleert u tijdig de wortelen zodanig ze niet te zacht worden
  • giet beide af in een vergiet en laat afkoelen
  • kook de eieren gedurende 8 minuten en laat ze meteen afkoelen onder koud stromend water 
  • zodra ze volledig afgekoeld zijn pel je de eieren en hak je ze allemaal zeer fijn
  • snij de gekookte garnalen in stukjes van 1 a 2 cm  ( indien je ongekookte garnalen kocht moet je deze vooraf koken en de kop en staart vooraf verwijderen )
  • verwijder de schil van de aardappelen en de wortelen en snij ze vervolgens in fijne stukjes
  • bak of kook de heek (naar voorkeur) en verkruimel hem in fijne stukjes zodra hij klaar is
  • neem een kom en voeg hier in de fijngehakte aardappelen, de eieren, bijna al de erwten, de garnalen , de heek en een groot deel van de fijngehakte wortelen toe.
  • laat de tonijn eerst zeer goed uitlekken en voeg deze daarna ook toe aan het geheel
  • neem de helft van de mayonaise en roer zeer voorzichtig met een houten lepel het geheel goed onder elkaar
  • doe het geheel in een mooie serveerschaal en bestrijk dit vervolgens met de rest van de mayonaise, doe dit met behulp van een spatel
  • garneer met de overige wortelen en erwten en zet gedurende een uur in de koelkast
  • serveer dit gerecht zeer fris 
  • u kan indien gewenst hierbij een stukje stokbrood of dip stokjes serveren